Vinduestilsætninger af MDF-plade

I år 2005 beskrev Danske Malermestre den kendte problemstilling med vinduestilsætninger - af MDF plade og andre træ- eller cementbaserede materialer - op imod eks. betonvægge. Det er et meget kendt problem, at disse samlinger oftest revner pga. uensartede bevægelser i de forskellige byggematerialer.
Tiden er nu inde til en opdatering på området.

Skrevet af: Allan Brohus

Årsagen til revnedannelserne er oftest at den træ- eller cementbaserede plade i lysningen er monteret ved opskumning med PU-skum, og desværre ikke altid er korrekt fastsiddende. Når der så opstår ændringer i fugt- og temperaturforhold, så opstår der naturligvis også bevægelser i de forskellige byggematerialer, som derved forårsager de kendte revnedannelser. Som udover konkrete revnedannelser også ses ved, at der opstår rynker i f.eks. opsat filt, langs med samlingen mellem den opsatte vinduestilsætning og betonvæggene. Dette gør sig gældende uanset om der er monteret armeringsbånd eller ej.

Derfor skal de plader der anvendes i lysningerne – ligesom alle andre byggematerialer – naturligvis være fastsiddende og korrekt monteret, så der ikke er mulighed for nogen bevægelse i mellem de forskellige bygningsdele.

Når det så er sagt, så bør vi som malere naturligvis også se på, hvilke muligheder vi har for at skabe den bedste løsning på problemet og minimere risikoen for revnedannelser mest muligt. Og i den senere tid er der heldigvis kommet mange spændende og gode hjørneprofiler på markedet, som med succes kan anvendes til formålet.

Blandt andet er der kommet nogle rigtig gode pvc-profiler, som er en kombineret hjørneskinne og vævarmering, vævarmeringen er forlænget så den kan nå henholdsvis 8 og 12 cm om det udadgående hjørne. Profilet kan opsættes i spartelmasse eller klæbes op, med efterfølgende spartling sammen med den øvrige flade, inden der f.eks. opsættes filt og malerbehandles som normalt.

Ovennævnte metode er umiddelbart det bedste vi som malerfag kan gøre for at minimere risikoen for problemet med nævnte revnedannelser. Det er selvfølgelig ikke nogen garanti for, at der ikke opstår revner i mellem de forskellige bygningsdele, for uanset hvor omhyggelig man er med at foretage denne armering af samlingerne, vil der altid være risiko for at de nævnte revnedannedannelser opstår.

Desuden skal det nævnes, at denne hjørnearmering – med kombineret pvc-skinne og armeringsbånd – naturligvis skal være beskrevet i udbudsmaterialet. Såfremt dette ikke er tilfældet vil det dog være hensigtsmæssigt at forhøre, om der ønskes anvendt de specielle hjørne- og armeringsprofiler, og såfremt dette ønskes er man som entreprenør naturligvis berettiget til betaling herfor. I modsat fald vil det være hensigtsmæssigt skriftligt at påpege problemet, og derved tage et forbehold for kommende revnedannelser.

Hvis man skal udføre arbejdet hos en privat kunde, bør man skriftligt gøre kunden opmærksom på problemet med eventuelle revnedannelser mellem væg og lysning, og såfremt kunden ikke ønsker at betale for nævnte armering bør man naturligvis tage et skriftligt forbehold og sikre sig, at kunden er bekendt med den betydelige risiko, kunden påtager sig ved at udelade hjørnearmering.

Endelig skal det dog særligt bemærkes og præciseres, at ovennævnte hjørnearmering ikke kan forhindre revnedannelser, men udelukkende formindske risikoen, og skulle der – trods korrekt monteret hjørnearmering – opstå revnedannelser er det naturligvis forårsaget af bevægelser i underlagene, som ikke kan forhindres eller forårsages ved udførelsen af malerarbejde.