Uenighed om overflader

Overtager maleren ansvaret for en overfladen, så snart han sætterpenslen til ? Mange tror, det hænger sådan sammen, men det er forkert.

Skrevet af: Lilian Bech

Danske Malermestre er i flere sager stødt på uenighed blandt byggeledelsen og de enkelte entreprenører.

Uenigheden går ganske enkelt ud på, hvem der bærer ansvaret for de enkelte entreprenørers proceskontrolskemaer/aflevering af arbejder og bygge-materialer til viderebehandling af andre entreprenører; f.eks. maleren. Det kan der vel næppe sås megen tvivl om – det gør naturligvis entreprenøren selv.

Men opstår der af en eller anden årsag uenighed, hvad så? Danske Malermestre har den opfattelse, at byggeledelsen bør samle de enkelte entreprenørers proceskontrolskemaer som et bevis på, at der er leveret de ydelser, der har været angivet og bestilt i udbudsmaterialet. Efter at have modtaget proceskontrolskemaet bør byggeledelsen gå en runde på byggepladsen med entreprenøren for derved at sikre, at det udførte arbejde og proceskontrolskemaet lever op til de faktiske forhold. Samtidig sikres det, at bygherren har fået, hvad han har bestilt og betaler for.

Men Danske Malermestre oplever gang på gang, at vores medlemmer fejlagtigt tror, at de har overtaget hele ansvaret for underlagets tilstand, blot fordi de med en pensel eller lignende har berørt et givent underlag. Og dette er en skrøne, som naturligvis hurtigt vinder indpas hos de forudgående entreprenører, for så slipper de jo for ansvaret for deres arbejde. Men sådan hænger det naturligvis ikke sammen.

ÅBENBARE FEJL.

Som malermester bærer man udelukkende ansvaret i de tilfælde, hvor der kan konstateres fejl og mangler ved underlaget, som er åbenbare og bør være påtalt, inden malerarbejdet er påbegyndt. Dog vil det normalt være en del af den almindelige kvalitetssikring, at man som malermester kontrollerer, dels at underlaget - ud fra en malerfaglig betragtning - er egnet til den aftalte behandling, og dels at underlaget svarer til de aftalte forudsætninger. Men dette er ikke ensbetydende med, at man som malermester overtager hele ansvaret for underlaget. Inden man begynder på en opgave, skal man dog påpege åbenlyse fejl og mangler, som det er naturligt, at man som maler har en viden om og forudsætning for at påpege. Og det er heller ikke ensbetydende med, at man skal foretage tilbundsgående analyser eller undersøgelser af en given overflade, før man går i gang. Man er kun forpligtiget til at påpege åbenbare og synlige fejl og mangler i de tilfælde, hvor disse er overset af bygherrens tilsyn. Dog skal man som malermester i visse tilfælde foretage evt. fugtmålinger som et naturligt led i sit arbejde.


undefined

 

OVERTAGER IKKE TILSYN.

Men det er altså vigtigt at fastholde, at man ikke overtager tilsynets pligt til at føre kontrol med byggeriet. Og dermed overtager man naturligvis heller ikke ansvaret for, at andre håndværkeres arbejde ikke har levet op til deres gældende udfaldskrav, blot fordi man påbegynder arbejdet.

Håndværksrådets juridiske afdeling slår dog fast, at man skal påpege de fejl og mangler som med en almindelig malerfaglig viden kan påpeges. Men der kan være mangler ved et givent underlag, som man som maler ikke kan konstatere, og som man derfor ikke kan hæfte for. Eksempelvis negative porerhuller i beton, manglende understøtning af gipsplader osv.

AFLEVERING I UDDANNELSE.

Danske Malermestre har som et led i denne debat haft kontakt med flere af de uddannelsessteder, der uddanner byggeledere, for at få konstateret, i hvilket omfang uddannelsen indeholder spørgsmål om aflevering af de enkelte entreprenørers arbejde.

Danske Malermestre blev for flere år siden henvist til Advokatfirmaet Sauvitz, som på daværende tidspunkt underviste i entreprisestyring og byggejura på Byggeriets lederuddannelse. Advokatfirmaet udviste stor interesse i problemerne, og advokat Frank Sauvitzs holdning var klart, at dette emne nok burde fylde en del mere i Byggeriets lederuddannelse. Så Danske Malermestre må formode, at emnet fremover vil blive drøftet på denne uddannelse.

Når Danske Malermestres tekniske konsulenter underviser på blandt andet Konstruktørskolerne rundt om i landet, så bliver emnet altid drøftet. Så man kan håbe på, at de kommende byggeledere tager deres opgave meget alvorligt og kontrollerer de forskellige entreprenørers arbejder. Derved undgår man misforståelserne, om hvem der har ansvaret for de forskellige underlag, byggematerialer og processer i byggeriet.