Svært at slippe for algevækst.
Sollys og vand - Det er stort set det eneste, der skal til, før alger, mos og lav kan gro. Men hvad kan maleren gøre for at slippe af med de uønskede vækster?
Alger lav og mos... tre forskellige vækster, som hver især kan drille maleren. Men hvad er forskellen mellem de tre typer afvækster? Og hvad man maleren gøre ved problemet, før han begynder sit arbejde
Først forskellen mellem væksterne.
- Alger: Alger er mikroskopiske, og trives ikke i sollys. Alger indeholder klorofyl og er ofte grønne, men ses også i rødlige og brunlige nuancer. De spredes let med vinden, og de vil under fugtige forhold hæfte sig til bygningsdele og formere sig.
- Lav: Lav er en symbiose mellem en svamp og en alge. Algen omsluttes af svampen så den undgår udtørring og kan derved trives i sol. Lav kan være skorpe-, blad- eller buskformet. Skorpelav er fast hæftet til underlaget og næsten umulig at fjerne. Bladlav sidder fast med en slags hæftetråd og er vanskelig at fjerne. Busklav sidder er mere løst og er rimelig let at fjerne.
- Mos: Mosserne hører ligesom alger, svampe og lav til de sporedannende planter. De har stængler, blade og tråde, som tjener til fasthæftning og opsugning af vand og næringsstoffer.
HVAD KAN MAN SÅ GØRE?
Malermæssigt er det algerne, der volder de fleste problemer, da lav og mos sjældent ses på malede overflader. Problemerne opstår ved afrensningen, før malerarbejdet kan begynde, ved afskalning af maling eller ny algevækst på f. eks. en malet facade.
Det skal slås fast, at man ikke kan male sig fra algevækst på en overflade. Da algesporene er luftbårne, kan de sætte sig på overfladen, og som tidligere nævnt under de rette betingelser, også gro på overfladen. Man kan sige, at jo grovere en overflade, er jo lettere har algesporer og vand ved at sætte sig på overfladen. Og selv en finpudset overflade er grov nok til at gribe sporer og vand, og dermed er betingelserne for algevækst der.
SPORE TRODS AFRENSNING
Men selv om f.eks. en facade afrenses grundigt og efter alle forskrifter for alger inden malerarbejdet, kan der stadig sidde sporer i overfladen, som ikke kan ses med det blotte øje. Disse sporer kan under de rette forhold begynde at gro igen inde under malingslaget, da man bruger en diffusionsåben maling til facader. Denne tillader godt nok ikke vand at trænge udefra og ind, men tillader altså at vandamp trænger indefra og ud. Dette kan muligvis give årsag til, at evt. rester af de mikroskopiske sporerne aktiveres og sidder i skjul mellem malingslagene og formerer sig og dermed forårsager afskalninger.
Man kan dermed ikke bare give maleren skylden for afskalningerne og dårligt udført malerarbejde, når maleren har gjort, hvad der er muligt for at dræbe og fjerne algerne samt sikret sig at overfladerne var tørre, inden malerarbejdet begyndte. Det er naturligvis også altid en god ting at have sin dokumentation i orden i form af fugtmålinger, fotos og følgesedler på anvendte materialer.