Pudslag kan skade din garanti for godt malearbejde

Størstedelen af de problemer vi møder, skyldes forhold i pudslaget - en problemstilling der i mange tilfælde giver et uretfærdigt billed af maler og malingsleverandør.

Skrevet af: Ivan Stanley

Et behandlingsdygtigt pudslag er en diffunderende, fast, ensartet og hvidtør overflade, hvilket desværre inden for de seneste år er blevet til en mere sjælden oplevelse.
I dag opleves mange pudsflader som et mislykket forsøg på en marmorering, en fedtet kompakt struktur med mørke partielle fugtaftegninger. Pudslag med sådanne udfald er ofte et stort problem for bygningen, men værre for maleren der af uvidenhed overtager problemet.
En situation som kan ende i en uretfærdig kamp med fatale økonomiske konsekvenser, hvis et underlag skal totalafrenses for maling og puds.
Problemet eskalerede, da den traditionelle mørtel og udførelsesteknik blev udskiftet med brugervenlige modificerede puds-systemer og bløde værktøjer kombineret med store mængder vand. En ændring der skabte perfekte kosmetiske resultater, men dog også medførte stor risiko for netop problemer med pudslaget.
De nye behandlingsmetoder er så nemme at gå til, at netop dette bliver vægtet højere end viden og forståelse for underlag og pudsens funktion. Det kan lyde lidt barskt, men sandheden er, at flertallet af såvel murere som malere ikke kender til det selvskabteproblem: Sinterlag.


FLERE ÅRSAGER TIL PROBLEMET
Sinterlaget ”pudsens slamlag” kan stort set dannes på alle ubundne pudsløsninger, der indeholder kalk i en eller anden form. Sinterlaget dannes ved overdrevent brug af vand under pudsbearbejdningen og ved for tidlig bearbejdning på nyt eller gammelt, massivt opfugtet murværk. Udførelsesteknikken med de anvendte bløde værktøjer er nok den største synder.

Bearbejdning med svampebrædt og en stor mængde vand kan ved hjælp af vakuumet mellem svamp og puds skabe et slamlag. Slamlaget bliver ved hærdning til en spærrende hinde, det såkaldte sinterlag. Sinterlaget kan blive så kompakt, at udtørring i underlaget aldrig finder sted.

Sinterlaget er normalt kendetegnet ved partielle mørke aftegninger i pudsoverfladen, men det kan også være usynligt og alene ses i strejflys som en blank skinnende hinde på overfladen.Sinterlaget kan blive så tæt og stærkt hen over tid, at det kan få fatale følger for bygningen.

De typiske problemstillinger som følge af et sinterlag er fugtophobninger, saltudfældninger, mug og skimmeldannelser, surt indeklima, øget algevækst, frostsprængninger i puds, tegl og fuge, misfarvning, afskalning eller forvitring af farve.

Et pudsunderlag befængt med sinterlag hverken kan eller må malingsbehandles. MALEREN ENDER MED "ABEN" Når problemet opstår på et malet pudslag, er det for bygherre naturligt at rette spørgsmål til sin maler. Da problemstillingen ikke længere er synlig, bliver det i fleste tilfælde et anliggende mellem maler og malingsleverandør.

Det er derfor vigtigt ved tilbudsgivning at beslutte, hvorvidt man kan og vil afhjælpe. En afhjælpning kan være en indirekte overtagelse af problemet. Maleren skal derfor vide, at tilbuddet skal indeholde en forudsætning om, at underlaget er behandlingsegnet – et forbehold for sinterlag.