Problemer med fabriksmalet træ
Færdigmalet træ direkte fra fabrikken skulle være smart og tidsbesparende at bruge i byggeriet, mener faktisk et stort problem for mange malere.
Danske Malermestres faglig-tekniske konsulenter hører oftere og oftere fra medlemmer, der oplever problemer, når træværket, typisk karme og gerigter, kommer enten grundet eller færdigmalet fra fabrik.
Og selvom det umiddelbart kan lyde som et og samme problem, er der tale om to forskellige problemstillinger.
Hvis vi tager det forgrundede træværk først, oplever mange desværre store, kraftige afskalningerne, når de er i gang med at male træværket færdigt. Afskalninger forekommer ned til bart træ, og lagtykkelsen er så kraftig, at den nærmest kan måles i millimeter.
Skallernes bagside er smittende, og det virker nærmest som om, der blot er sprøjtet en billig spartelmasse på træværket inden det er røget på hylden på lageret i trælasten for til sidst at ende på vores byggepladser.
Vi oplever, at overfladebehandlinger overhovedet ingen vedhæftning har til træet, der er ingen tydelig tegn på, at træet har været behandlet før, og når vi maler, typisk med acrylplastninger, hvori der forekommer spændinger under hærdning, slipper grundingen helt træunderlaget.
FÆRDIGMALET FRA FABRIKKEN
Det andet store problem, vi ofte støder på, er, når træværket, vi arbejder på, ikke blot er grundet, men færdigmalet fra fabrikken. Flere har enslydende berettet om pletspartling - ofte af sømhuller - hvor den påfølgende maling preller fuldstændig af; malingen kan simpelthen ikke arbejde sammen med fabriksmalingen.
For at få de 2 produkter til at forliges, skal der ikke blot slibes, der skal faktisk totalmateres, altså en ydelse, der ligger ud over, hvad der betragtes som almindelig slibning.
DIALOG MED TRÆLEVERANDØR
Når vi nu nævner disse to - for os at se væsentlige - problemstillinger, er det fordi, vi gerne vil gøre opmærksom på, at problemerne ikke ligger hos den udførende maler.
Og vi vil anmode jer om at tage forbehold i begge tilfælde for det kan godt være, at vi skaber vedhæftning her og nu, men vi ved ikke, hvad der sker på sigt.
I samme forbindelse vil vi gerne understrege, at vi meget gerne høre fra jer, når og hvis I støder ind i problemerne. I øjeblikket er vi i dialog med den øverste indkøbschef af træ hos Stark A/S, som har tilkendegivet, at problemet er kendt. Denne dialog skulle gerne fører til, at vi i fremtiden får produkter, som faktisk er mulig at behandle for maleren.
De nuværende problemer hænger ikke sammen med vores arbejde, men ikke desto mindre er det maleren, der endnu en gang skal bevise sin uskyld.