Pas på præmalet træ

Fabriksmalet træværk bliver i stigende omfang brugt i byggeriet. Det skulle være både nemt og bekvemt, men sandheden er en anden.

Skrevet af: Nina Ejs

Det præmalede træværk anvendes i større og større omfang i byggerierne rundt omkring i landet. Og ikke nok med at det præmalede træværk tager en del af arbejdet fra malerne – og dermed også indtjening til virksomhederne. Det giver også en række problemer for maleren i hans videre arbejde. Typisk er der problemer med vedhæftningen, hvilket kommer til udtryk på flere forskellige måder. Ganske ofte oplever maleren, at den præmalede overfladebehandling ingen vedhæftning har til træet. Det viser sig ved store afskalninger, når der efterfølgende arbejdes videre på træværket, efter det er opsat. I disse tilfælde opstår afskalningerne på grund af den overfladespænding, der kommer, når der arbejdes videre på træet. Den afsluttende maling trækker simpelthen den forbehandlede maling af, fordi der har været en utilstrækkelig eller helt manglende grunding, inden den efterfølgende sprøjtespartling/sanding og lakering fra fabrikkens side.

Der er næppe heller blevet brugt meget sandpapir på mellemslibninger. Træet ser ganske vist flot og glat ud ved første øjekast, men det er desværre et faktum, at meget af dette træværk har store vedhæftningsproblemer, når maleren har lavet de afsluttende behandlinger. Et yderligere problem er at malingen simpelthen perler på det præmalede træs overflade og ikke kan hverken hæfte eller flyde sammen.

En typisk behandlingsanvisning i udbudsmaterialerne kan være kitning/pletspartling af søm/ skruehuller, pletning og 1x lakering inkl. mellemslibninger. Men en sådan behandling er ikke tilstrækkelig. Det præmalede træ kræver en matslibning/ totalafvaskning samt, at der bliver givet en gang hæftegrunder, inden den videre behandling. Og her er det vigtigt at være opmærksom på, at den påkrævede matslibning og afvaskning er en større ydelse end en almindelig mellemslibning.

 

TJEK UDBUDSMATERIALET

Af samme grund er det vigtigt at se udbudsmaterialet grundigt igennem. Som tilbudsgiver har man nemlig pligt til allerede i tilbudsfasen at gøre udbyder opmærksom på, hvis man som entreprenør skønner at behandlingen er for sparsom eller direkte

Vi har i Danske Malermestres Faglig-teknisk afdeling nu lagt behandlingsanvisninger på præmalet træværk ind i MBA. De findes under vedligehold/ renovering af den simple årsag, at Faglig-teknisk afdeling ikke mener, der er tale om nyt træværk, eftersom det er malet inden opsætning.

I forhold til kvalitetssikring er det i øvrigt en god ide at notere i sit materiale, hvis træværket er præmalet fra fabrik. Det skyldes, at det kun er de behandlinger, man selv har udført, man skal stå inde for. Maleren skal naturligvis ikke stå inde for de behandlinger – og dermed ansvaret for evt. vedhæftningssvigt af forudgående behandlinger – som er udført på fabrik.