Overfladestruktur på filt
Hvor meget overfladestruktur må der være fra malerulle og pensel på en malet filt-vægbeklædning ? Et spørgsmål Danske Malermestres konsulenter jævnligt bliver stillet, når vi besigtiger og vurderer klager over malerarbejde.
Et for Danske Malermestres konsulenter kendt scenarie er at møde op til en besigtigelse og møde en kunde, der enten er meget utilfreds eller også meget frustreret spørger: "Hvorfor ser mine vægge sådan ud, jeg troede, at de blev helt glatte".
De fleste af disse sager løses på mindelig vis, når vi i samarbejde med Mesteren giver kunden en forklaring på, hvorfor der er lidt struktur i overfladen.
Det er derfor vigtigt at forventningsafstemme resultatet med kunden inden opstart af arbejdet. Forklar kunden, at en overflade, der males med pensel og rulle, ikke på nogen måde kan stå som en glat melaminplade eller en sprøjtemalet dør. Det kan også være en god ide at lave nogle referenceprøver på f. eks masonitplader. Kunden kan på den måde få en indikation af, hvordan resultatet vil blive og få en oplevelse af god rådgivning og information.
Danske Malermestres konsulenter oplever i de fleste tilfælde ved sådanne besigtigelser af malerarbejde, at der reelt ikke er hold i klagen, da det forventede udfald er opnået. Det er som malermester trist at stå med en utilfreds kunde, der i bedste fald ikke omtaler, hvem der har udført det arbejde, som man er utilfreds med; i værste fald giver virksomheden dårlig omtale. Det er jo ærgerligt at få en klage og dårlig omtale på et stykke arbejde, der ret beset er, som det skal være. Og det er endnu mere ærgerligt, når den dårlige omtale er opstået, fordi det ikke er blevet forklaret kunden, at en glat filt- overflade får lidt struktur fra malerrulle og pensel.
HVOR MEGET ER SÅ LIDT??
Men kan man overhovedet sige noget klart og entydigt om denne problemstilling? Eller er det øjnene, der ser, der afgør om overfladen er, som den skal være ?
Generelt kan man sige at, strukturen skal være flad, lav og fri for rullespor. Malingslagene skal ikke stå med en ”toppet” og slasket struktur fra en malerrulle med for lang luv. Penselbeskæringerne står uden plovfuger og fede kanter, og malingen er jævnt fordelt.
Det er vigtigt at anvende en egnet rullevalse på malerrullen, når lofter og vægge skal males. Der findes flere forskellige muligheder på markedet fra de forskellige leverandører.
Et eksempel på en egnet malerrulle er microfiber ruller. De har, ifølge Lars Bo Christensen fra Beck & Jørgensen, gode egenskaber, der gør, at der er den rette struktur, mindre blæredannelse, mindre rullestænk og en fin fordeling af malingen.
Gå i dialog med din leverandør om, hvilke valser og pensler der giver den rette struktur og prøv et par stykker af.