Linoliemaling – et alternativ?
Københavns Malerlaug og Malerfagets Oplysningsråd har fået foretaget en analyse af 13 forskellige linoliemalinger. Resultatet heraf var blandt andet at der kunne konstateres 13 forskellige tørretider. Med forskellige tørretider opnås der også forskellige egenskaber og blandt andet derfor anbefaler DANSKE MALERMESTRE, at man betragter linoliemaling som et alternativ, ganske som mange andre produkter til træværk .
Problem
Det er i dag alment kendt indenfor malerfaget at produktet linoliemaling er et alternativ til almindeligt anvendt produkter, men bør man ubetinget anvende linoliemaling?
Forklaring
Københavns Malerlaug og Malerfagets Oplysningsråds analyse af 13 linoliemalinger er gået alt andet end upåagtet hen. Både planlæggere, offentlige myndigheder og grønne organisationer har stået i kø for at se de analyseresultater, som Teknologisk Institut bragte til veje for malerfaget. Og dermed er et af formålene med analysearbejdet opfyldt : At bidrage til en mere nuanceret debat om linolie. ”Et er romantik og ideologi. Noget andet virkelighed”. Det ville vi gerne vise gennem en analyse af en række malingsprodukter baseret på linolie. Man kan jo sige sig selv, at der må være blandet et eller andet i, når der opgives 13 forskellige tørretider, for 13 principielt ens produkter.
Fagligteknisk forklaring
Det hele begyndte med, at Københavns Malerlaugs maletekniske udvalg, eftersøgte en recept på linoliemaling og en brugsvejledning. Det viste sig ikke at være muligt, fordi recepten afhænger af den enkelte producent. Kun i ældre malerlitteratur kan der findes nogle eksempler. I gamle dage fremstillede maleren sin maling selv efter sin helt egen recept. Der har altid været blandet noget i – eksempelvis – terpentin. Terpentin får linoliemalingen til at tørre hurtigere, strække længere og gør malingen nemmere at arbejde med. Til gengæld er mængden af linolie i malingen mindre, og skal der opnås samme holdbarhed med terpentinbaseret linoliemaling, må der males flere gange. Ren linolie udvider sig op til 20%, når den trænger ind i træværket og er dermed god til at fylde porerne ud. Er linolien fortyndet, udvider den sig selvfølgelig ikke lige så meget”. Linoliemaling er et fremragende produkt, hvis opgaven egner sig. Der hersker dog nogen usikkerhed om hvordan linolie anvendes rigtigst.
Anbefaling
Danske Malermestre vil gerne frem til, at både planlæggere og malere giver sig til at betragte linoliemalingen som et materiale blandt flere – en behandlingsmulighed blandt andre. Hvorvidt opgaven egner sig til behandling med linolie, handler foreksempel om træets alder. ”Men her mangler vi fortsat erfaringer. Vi har endnu ikke set, hvordan moderne træværk – altså vinduer og døre fremstillet af nyt træ – reagere sig over tid, når det har været behandlet med linolie”. Blandt andet derfor er Danske Malermestre varsomme med at anbefale linoliemaling til ethvert træværk.